Sosyal Medya

Makale

NATO’nun bencilliği, Rusya’ya altın fırsat

Rusya, tarihi boyunca herhalde hiç bu kadar büyük fırsatlar yakalayamamıştı. Sıcak denizlere inmek idealinde, önündeki en büyük engel olarak Osmanlı Devleti’ni görüyor ve onu devamlı zorluyordu. Osmanlı da üzerindeki Rusya tehdidi ağırlaÅŸtıkça, kendisini koruyabilmek için Avrupa devletlerine doÄŸru daha bir yakınlaşıyordu. Son 300 yılımız bu yakınlaÅŸma örnekleriyle doludur.

Ama Rusya, kendisinin o idealine engel oluÅŸturan güç odağını bugün olduÄŸu gibi dört bir tarafından hiçbir zaman kuÅŸatamamıştı.. Sadece kuzeyden Balkanlar, Karadeniz ve Kafkaslar’dan bir tehdit kaynağı oluÅŸturuyordu. Bugün ise Rusya, doÄŸu’dan Ä°ran’la tam bir iÅŸbirliÄŸi yaparak ve güneyden de Suriye’yi -ve kısmen Irak’ı da- 50 yıl öncelerdeki etkisinden çok daha güçlü ÅŸekilde, kendi askerî nüfuz alanına dönüştürerek, Türkiye’yi fiilen kuÅŸatmış bulunuyor.

***

Bu ilginç tablo oluÅŸurken, Ä°ran da, tarihinde hiç olmayan ÅŸekilde Rusya’yla kolkola girerek, dünün Osmanlı hâkimiyetindeki coÄŸrafyalarda, Rusya gölgesinde, bilinen bazı itiqadî ve sosyo- kültürel dinamiklerden de faydalanarak kendisine bir etkinlik alanı açabileceÄŸi hayaline dalmış gözüküyor. ‘Tarihte hiçbir zaman DoÄŸu Akdeniz’e ulaÅŸmamıştık, bugün artık Ä°ran, Irak ve Suriye üzerinden DoÄŸu Akdeniz’deyiz’ diye açıkça gururlanan etkin Ä°ran makamlarına, en üst sorumlu olan Ali Khameneî’nin dış siyasetteki baÅŸdanışmanı -Ä°ran’ın eski DışiÅŸleri Bakanı- Ali Ekber Velayetî de 21 Åžubat günü, ‘Ä°ran ve Rusya arasında daha önce görülmemiÅŸ bir iÅŸbirliÄŸi var. Bu iÅŸbirliÄŸi sadece Suriye ile sınırlı kalmayacak, Irak, Lübnan ve Yemen’de de sürecek’ ifadeleriyle katıldı. Velayetî, Åžubat başında Moskova’ya yaptığı ziyaret esnasında da, gazetecilerin, ‘Ä°ran, Rusya, Suriye ve Hizbullah arasında bir ittifak oluÅŸturulması ihtimali’ yönündeki sorusunu, ‘Elbette, ideal olan bu. Ä°ran bölgesel meselelerde Rusya’yla stratejik bir iÅŸbirliÄŸi yürütüyor. Böyle bir ittifak oluÅŸturulması için gereken önÅŸartlar hazırlanmış durumda.’ diye cevaplamıştı.

***

Bu tablo, NATO dünyasının bencilliÄŸi ve müttefiklerini kendi menfaatleri gerektirdiÄŸinde satmasının en çarpıcı örneÄŸi olarak ortaya çıktı.. NATO Rusya’ya tarihî fırsatları bir altın tepsi içinde sundu. Türkiye’nin NATO üyeliÄŸinin de sadece NATO dünyasına hizmet için olduÄŸu bir daha gösterilmiÅŸ oldu.

Rusya da, NATO dünyasıyla iÅŸinin olmadığına onları ikna etti ve onların yüreklerindeki Ä°slam korkusunu kendisi için fırsata dönüştürdü. Putin böyle bir fırsatı niye kaçırsındı?  

***

Bir Hüsn-i Hitam ve Hüsn-i Åžehadet:  45 yıllık dostum Mahmûd Algın Hoca, 22 Åžubat akÅŸamı vefat etti ve dün Sahra-y’ı Cedîd Camii’nden, öğle namazından sonra kılınan cenaze namazını müteakib, Karacaahmed Mezarlığı’nda topraÄŸa tevdi olundu..

O, maddî varlığının çamurunda kalmamak dikkatini taşıyan kaliteli insanlardan birisiydi. Tâbûtu, yetiÅŸmelerinde bir ömür boyu emek verdiÄŸi talebelerinden büyük bir kitlenin omuzunda taşınırken, güzel bir hüsn-i hitam (güzel bir son) tablosu oluÅŸturuyordu..

Onun hocalarından ve sonra da öğretmenlik yıllarındaki arkadaÅŸlarından pek çok seçkin isim de vardı son yolculuÄŸuna uÄŸurlanışı sırasında.. Bunlar arasında yer alan Yûsuf KaracaHulûsî Özkul, Emrullah HatiboÄŸlu gibi hocalar da yaptıkları kısa konuÅŸmalarla bu aziz insanın meziyetlerini dile getirdiler. Emrullah HatiboÄŸlu’nın yaptığı kısa, özlü konuÅŸmada, abartılı ‘hüsn-i ÅŸehadet’ ifadelerinden kaçınılması gerektiÄŸi yolundaki hatırlatması çok yerindeydi. Çünkü, genelde, cenaze namazı sırasında, bilen-bilmeyen herkesten, ‘Merhûmu nasıl bilirsiniz?’ sorusuna ‘Ä°yi biliriz’ gibi ‘hüsn-i ÅŸehadet’ ve ‘hakların helal edilmesi’ talebine de ‘Helâl olsun..’ cevabının alınması artık sıradan bir ÅŸahitliÄŸe dönüştü.

Mahmûd Hoca’nın cenaze namazı, oÄŸlu Faruk Algın tarafından kıldırıldı..

Mahmûd Algın kardeÅŸime, Ã§Ä±ktığı bu ebedîyet yolculuÄŸunda hayırlar ve rahmetler diliyorum.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.